top of page

Online werkplaats: Teksten die boeien

Twee online bijeenkomsten: Begrijpend lezen en schrijven doe je zo!

Online werkplaats: Teksten die boeien

Begrijpend lezen en schrijven? Boeiend!

Hoe verbind je lezen aan schrijven?

Hoe vind je teksten die kinderen in jouw groep raken?

Wat boeit in een tekst? Wat daagt uit om zelf te schrijven?


 


Wat gaan we doen

Om zelfstandig en actief mee te kunnen doen in onze geletterde samenleving is het van belang goed te kunnen lezen en schrijven, waarbij lezen en schrijven in verbinding staan. Zowel met elkaar als met de wereld. Want de echte wereld verbindt!


Tijdens deze werkplaats ontwikkel je je eigen meesterschap op het gebied van boeiend taalonderwijs op maat. Dat doen we in inhoudsvolle activiteiten die gericht zijn op lezen en luisteren met begrip en schrijfvaardigheid van kinderen.


Bijeenkomst 1: Boeiende teksten

Hoe rijker ons taalaanbod, hoe groter de woordenschat en hoe beter de leesvaardigheid. Bovendien begrijp je een tekst beter als je wílt begrijpen. Dat vraagt om boeiende teksten. Teksten die authentiek zijn, interessant, meeslepend en verrassend. Die aansluiten bij de Behoeften van de kinderen en de Actualiteit in jouw praktijk. Maar waar vind je die teksten? En hoe beoordeel je wat een tekst boeiend maakt? Daar ga je deze bijeenkomst mee aan de slag.


Tussentijds: Je gaat aan de slag in je school en zoekt boeiende teksten voor je groep. Passend bij de Actualiteit in jouw praktijk en aansluitend bij de Behoeften van de kinderen in jouw groep. Een tekst kan van alles zijn. Een fragment uit een boek, verhalend, informatief, een reclametekst, een gedicht enz…


Bijeenkomst 2: Lezen en schrijven verbinden

We ontwerpen inhoudsvolle activiteiten die gericht zijn op de ontwikkeling van lezen met begrip en de schrijfvaardigheid van de kinderen. We gebruiken daarbij de theorie van Close Reading en het werken met Taalrondes.


Na de werkplaatsen

Met plezier samen lezen en schrijven van boeiende teksten.


IK Ontwikkel

Tijdens deze vB-WerkPlaatsen maken we gebruik van de IK Ontwikkel Activiteitenkaart Samen onderzoeken. Deze kaart krijg je bij de eerste bijeenkomst als gratis download. Ook maak je kennis met de IK Ontwikkel KAART met doelen voor Spel en onderzoek.


Doelgroep

Professionals in onderwijs (PO) en opvang.


Data en locatie

Twee online bijeenkomsten op maandagen: 15.05.23 en 05.06.23


Studiebelasting

Je mag uitgaan van een studiebelasting van 8 uur. Je bent 2x 1,5 uur (3 uur) online actief en tussentijds ga je nog 2,5 uur aan de slag in je eigen praktijk.


Meester

Meester in dit gezelschap is Anneleen. Zij is Ontwikkelaar (IK Ontwikkel) en Meester van binnenuit. Zij werkt zo'n 20 jaar als leerkracht in het basisonderwijs en is Meester in thematisch onderwijs, spel en spelen, onderzoekend en ontwerpend leren en betekenisvol taalonderwijs.


Stempel

Alle activiteiten van leefleerschool van-Binnenuit zijn gericht op het ontwikkelen van eigen meesterschap van binnenuit. Deelnemers aan deze activiteit ontvangen een certificaat van deelname inclusief het stempel van-Binnenuit.


Kosten

€ 95,- per deelnemer vrij van BTW.


* Optioneel (niet inbegrepen): 1x feedback op de vloer tijdens schoolbezoek van 2 uur (€ 320,- excl. reiskosten).

* Leefleerschool van-Binnenuit is een CRKBO geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs en vrijgesteld van BTW.

*Op aanvraag is een traject binnen een school of bestuur mogelijk. Locatie, data, tijden en kosten zijn dan op maat. Voor meer informatie kun je contact opnemen.


Vragen

Heb je vragen, wensen, suggesties? Neem gerust Contact op!


bottom of page