top of page
Kenmerken OvB

Ontwikkelcirkel

van binnenuit
 

Bij het vertalen van de Leidende uitspraken van je organisatie naar de praktijk, helpt de Ontwikkelcirkel van binnenuit. Daarop is inzichtelijk gemaakt wat relevant is en welke keuzes gemaakt kunnen worden op de verschillende Terreinen van invloed. 

Deel vier van het boek Onderwijs van binnenuit gaat over de terreinen waar je als professional invloed op kunt hebben als het over het leren van de ander gaat. Gras groeit immers niet harder als je eraan trekt, maar je kunt er wel voor zorgen dat je wiedt, mest, water geeft en zorgt voor een zonnetje op zijn tijd.  De ontwikkelcirkel laat zien hoe een en ander zich tot elkaar verhoudt. Het model helpt scholen keuzes maken om de school te worden die ze van binnenuit willen zijn.  

Ontwikkelcirkel.png

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Bewust

Keuzes maken 

 

Organisaties die willen hervormen van binnenuit, hoeven niet altijd radicaal andere keuzes te maken. Soms kan een kleine aanpassing al zorgen voor een grote verandering. Van belang is het om bewust keuzes te maken die bijdragen aan wat je samen wilt bereiken.  

De buitenste ring bestaat uit een cultuur van Rode brillen. Het gaat daar om het bouwen aan een stevige basis als voorwaarde voor beweging van binnenuit. Het proces start in die buitenste ring. Daar vind je ook de Leidende uitspraken. Zij vormen het kader en bepalen tegelijk het speelveld.

 

De cirkel daarnaast is er eentje die kan ronddraaien. Deze bewegende ring laat zien dat ontwikkelen in onderwijs van binnenuit een dynamisch proces is. Iedereen is en blijft in ontwikkeling. Een leven lang. Of je nu Leerling of Professional of Meester bent. Het is een proces dat je samen doet en je leert continue van en met elkaar.

 

De vier kwadranten bestaan uit de Terreinen van invloed:

■ Organisatie

■ Vakmanschap

■ Inrichting en materialen

■ Communicatie

Hoe rijker deze terreinen worden ingericht, hoe beter er afstemming kan worden gevonden voor verschillende behoeften en hoe inclusiever de school. De terreinen staan niet los van elkaar, maar zijn met elkaar verbonden. Keuzes die gemaakt worden op het ene terrein hebben ook invloed op andere terreinen.

 

Als je bijvoorbeeld groepen anders gaat organiseren (organisatie), vraagt dat van professionals andere vaardigheden (vakmanschap). En als je andere werkplekken in gaat richten (inrichting en materialen), heeft dat ook gevolgen voor de manier waarop je dat weer organiseert (organisatie).

 

De binnenste cirkel tenslotte zegt iets over het handelen tijdens het proces. Dat handelen gebeurt vanuit het ABC van binnenuit. Altijd startend bij de actualiteit (bij dat wat er wel is), uitgaande van behoeften (afvragen wat nodig is) en met contact als voorwaarde.

Aan de slag

op de terreinen van invloed

 

Ga je met de informatie uit het boek zelf aan de slag of maak je gebruik van het aanbod van leefleerschool VAN BINNENUIT

In het boek lees je een uitgebreide beschrijving van de Terreinen van invloed. Ieder terrein is verdeeld in drie gebieden en voor ieder gebied is achtergrondinformatie, inspiratie en een lijst met vragen opgenomen, waar je binnen je eigen organisatie zelf mee aan de slag kunt. 

Wil je meer weten over De Ontwikkelcirkel en hoe je deze kunt gebruiken in jouw organisatie? Leefleerschool VAN BINNENUIT inspireert en organiseert verschillende activiteiten in verschillende fasen van ontwikkeling. Bekijk het aanbod of neem contact op voor een aanbod op maat. 

bottom of page