top of page
Kenmerken OvB

SCHEMA

HERVORMEN IN ZES FASEN  
 

Iedere school ontwikkelt vanuit de eigen context, in eigen tempo en op eigen wijze. Toch is bij scholen die hervormen van binnenuit een rode draad te herkennen. Het proces is vergelijkbaar en kun je verdelen in zes fasen.  

De eerste fase van het proces is de voorbereidende fase. Die is met name gericht op het bouwen van een stevige basis. De weg naar duurzame verandering is daarbij de weg naar binnen. In fase twee, drie, vier en vijf wordt theorie verbonden aan praktijk door onderzoek te doen in die praktijk. Het gaat dan om ontdekken wat op ieder van de Terreinen van invloed werkt voor de eigen school, om dit vervolgens te borgen in handelen. Fase zes tenslotte is de afsluitende fase. 

 

De fasen zijn niet in beton gegoten en hebben ook een overlap. Hoelang elke fase duurt en hoe deze er exact uitziet, is vooraf niet te bepalen. Ook kan een fase op het ene terrein langer duren dan op een ander terrein. Dat is afhankelijk van actualiteit en behoeften.

 

Onderstaand schema is te vinden in deel 4 van het boek Onderwijs van binnenuit en biedt overzicht en inzicht. Per fase kunnen teams bekijken hoever ze staan in ontwikkeling, zowel per Terrein van invloed als voor de fase in meer algemene zin. Als het proces op een moment stagneert, is uit het schema ook te herleiden waar aandacht gewenst is.

 

Per Terrein van invloed en per fase kun je in het schema aangeven:

■ Hebben we hiermee een start gemaakt? (L: Leerling)

■ Zijn we hierover tevreden als team? (P: Professional)

■ Doen we dit samen meesterlijk goed? (M: Meester)

Schema zes fasen.png

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

ONTWIKKELEN VAN BINNENUIT  

IN JOUW SCHOOL OF STICHTING 

In het boek Onderwijs van binnenuit word je bij de hand genomen in transitie van binnenuit. Stap voor stap beweeg je over je eigen ontwikkelpad. De weg naar duurzame verandering is daarbij de weg naar binnen. Ook in jouw organisatie.  

In het boek lees je een uitgebreide beschrijving van de Terreinen van invloed en de verschillende fasen. Met de informatie uit het boek kun je binnen je eigen organisatie samen aan de slag om te ontwikkelen in onderwijs van binnenuit. Een handboek vol inzichten en handreikingen, waar je direct mee aan de slag kunt.  

Wil je meer weten over de fasen van hervorming en hoe je dit aan kunt pakken in jouw organisatie? Leefleerschool VAN BINNENUIT faciliteert. Per fase van ontwikkeling vind je activiteiten waar je aan deel kunt nemen. Bekijk het aanbod of neem contact op voor een aanbod op maat. 

bottom of page