top of page
Kenmerken OvB

ABC

van binnenuitHet ABC is een krachtig en in de kern eenvoudig hulpmiddel om te kunnen handelen van binnenuit. Ontstaan door Wetenschap van binnenuit en gevoed door het sociaal-constructivisme en de positieve psychologie. 

Het ABC is een van de hulpmiddelen waar je in het boek Onderwijs VAN BINNENUIT uitgebreid over kunt lezen. Het is een makkelijk te onthouden hulpmiddel met een eenvoudige aanpak:

 

Je start bij wat er is (Actualiteit), gaat uit van wat nodig is (Behoefte) en zorgt voor verbinding  met jezelf, de ander en de omgeving (Contact) als voorwaarde. In het ABC zit een onderlinge samenhang, maar geen volgordelijkheid. Het is dus niet eerst A en dan B en dan C. Het is er allemaal. 

ABC poster.jpg

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Houd 

het simpel

 

Het ABC werkt altijd. Het helpt om de dingen te doen die ertoe doen. Geen onnodige administratie of geneuzel in de marge, maar doen wat werkelijk bijdraagt. Wat energie geeft. 

Of het nu gaat over grote of kleine vragen, flinke transities, de planning voor een dag of een gesprek met een kind, ouder of collega. Het ABC helpt om goed af te stemmen op wat nodig is en wat er werkelijk toe doet. Professionals gebruiken het ABC als geheugensteuntje om consequent en bewust te handelen van binnenuit.

Dat klinkt misschien eenvoudig, maar is dat niet altijd. In onze systeemgerichte wereld is het namelijk niet altijd simpel om 'gewoon' te doen wat bijdraagt. 

Rood pad.jpg

De kracht

van binnenuit

Papier zegt niks over kwaliteit. Kwaliteit wordt gemaakt door mensen. In het dagelijks handelen wordt kwaliteit zichtbaar. Het ABC helpt professionals in de praktijk krachtig te handelen van binnenuit. Zo ontstaan de mooiste dingen. 

De beweging van systeemgericht, naar mens- en wereldgericht kunnen teams met elkaar maken. Bijvoorbeeld door niet uit te gaan van wat er niet is, maar te kijken naar wat er wél is. Door niet in problemen te denken, maar in oplossingen te handelen. 

Het ABC helpt professionals om te doen wat de bedoeling is. Zij nemen verantwoordelijkheid en krijgen vertrouwen. Zij doen dingen niet omdat het hoort, maar omdat het helpt. Niet omdat het systeem bepaalt, maar omdat de situatie het vraagt. 

Wil je meer weten over het ABC en hoe je deze in kunt zetten? Leefleerschool van-Binnenuit organiseert verschillende activiteiten waar je aan deel kunt nemen. Bekijk het aanbod of neem contact op voor een aanbod op maat. 

bottom of page