top of page
Kenmerken OvB
Leerlus_edited_edited.png

Doe

De Leerlus
 

De Leerlus laat zien dat leven leren is. Gebruik dit hulpmiddel als leren en leven even lastig(er) voelt. In De Leerlus zit plezier, gevoel én vertraging. Zichtbaar als een continue groei met een stuwende kracht voorwaarts. 

Het leven bestaat uit een boeiende aaneenschakeling van leermomenten. Om dat zichtbaar te maken, introduceerde Nicole Hanegraaf: De Leerlus. In het boek Onderwijs van binnenuit schrijft ze er voor het eerst over. Inmiddels kent de Leerlus meerdere versies met steeds dezelfde boodschap:

Bij de start van je leven stap je met je Rode bril vol goede moed de grote wereld in. Je komt steeds een stukje verder en je leert elke dag. Je ontdekt van alles. Over jezelf. Over anderen. Over de wereld. Over het leven. Het leven ís leren en je leert iedere dag.  

De Leerlus.jpeg

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Hoe

De Leerlus helpt

 

Leven en leren gaan niet vanzelf. Bij niemand. Je moet er soms echt moeite voor doen. Als het lastig wordt, voel je dat. Je ervaart dan een vorm van onrust. Frustratie. Boosheid. Verdriet. Het kan van alles zijn. Je voelt je uit balans. Op wat voor manier dan ook.

Dat leven en leren niet altijd vanzelf gaat, herkent iedereen. Waar je ook woont. Hoe oud je ook bent. Wat je al kunt en wat je niet kunt. Iedereen komt in het leven eigen uitdagingen tegen. 

 

Het helpt dan om te vertragen en de volgende vragen te stellen:

■ Wat weet ik van een vorige keer?

■ Wat werkt voor mij?

■ Welke mogelijkheden zie ik?

 

Vervolgens kijk je vooruit richting het doel dat je wilt bereiken. Daarbij ben je altijd zelf aan zet, maar je hoeft het niet alleen te doen. Het hoeft ook niet meteen te lukken. Je mag leren. Je mag proberen. Iedere keer opnieuw. Dat maakt het leven nou juist zo boeiend.

 

Je kunt je hier afvragen:

■ Welke bron(nen) kan ik gebruiken?

■ Welke Meester kan ik vragen?

■ Wat kan ik proberen?

 

Van proberen kun je leren Je probeert, zet door, oefent, houdt vol. Tot het moment dat je het kunt. Dat het lukt. Dan heb je weer iets geleerd wat je kunt vieren en wat je in je rugzak meeneemt op de rest van je reis.

 

Het is van waarde je af te vragen:

■ Wat heb ik geleerd?

■ Hoe wil ik dat bewaren?

■ Met wie wil ik dat delen?

 

Rood pad.jpg

Een leven

lang leren

In je hele leven, of het nu in je werk, thuis of op school is, kom je steeds vanzelf een volgende uitdaging tegen. De ene is kleiner en de andere groter.

 

Soms duik je een diepe put in en kan leven en leren bijzonder zwaar voelen. Zo’n diepe put kost veel meer moeite en het kan langer duren voor je weer succes ervaart en balans voelt. Maar als je jezelf steeds de tijd gunt om te vertragen en te ontdekken wat voor jou werkt in een bepaalde situatie, vergroot je het vertrouwen in je eigen lerend vermogen en zul je de kracht ervaren van ontwikkelen van binnenuit.

Wil je meer weten over De Leerlus en hoe je deze in kunt zetten? Bekijk het aanbod van Leefleerschool VAN BINNENUIT of neem contact op voor een aanbod op maat. 

bottom of page