top of page
Kenmerken OvB

Onderzoekscyclus

van binnenuit
 

De basis voor de Onderzoekscyclus van binnenuit is onze natuurlijke drang om te onderzoeken. Te ontdekken. Het is een kracht van binnenuit. De cyclus helpt om die kracht vast te houden of opnieuw te vinden.

Onderwijs ontwikkelen van binnenuit vraagt om een onderzoekende houding. Kinderen hebben zo’n onderzoekende, nieuwsgierige, leergierige houding van nature. De kunst is om die vast te houden als je ouder wordt. De Onderzoekscyclus is als hulpmiddel sterk door zijn eenvoud en gericht op leren door te doen. Van belang in de hele cyclus is de kracht van het gezond verstand. 

In het boek Onderwijs VAN BINNENUIT kun je uitgebreid lezen over de verschillende fasen van de Onderzoekscyclus en op website IK Ontwikkel zijn ook diverse handige beschrijfbare versies te vinden.  

Onderzoekscyclus.png

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Ontwikkelen van binnenuit 

vraagt een onderzoekende houding

 

De vier fasen in de cyclus ondersteunen in het doen van onderzoek ter verbetering van de praktijk. In welke fase je start, is afhankelijk van actualiteit en behoefte.

Wil je meer weten over de Onderzoekscyclus van binnenuit en hoe je die in kunt zetten binnen jouw groep, school of stichting? Leefleerschool van-Binnenuit organiseert verschillende activiteiten waar je aan deel kunt nemen. Bekijk het aanbod of neem contact op voor een aanbod op maat. 

bottom of page