top of page
Kenmerken OvB

Onderzoekscyclus

van binnenuit
 

Onderwijs ontwikkelen vraagt om een onderzoekende houding. En laat dat nou precies de houding zijn waar me mee worden geboren. Mensen zíjn onderzoekers. Het is onze natuurlijk drang. Een kracht van binnenuit. De Onderzoekscyclus helpt om die kracht vast te houden of opnieuw te vinden.

Kinderen hebben van nature een onderzoekende, nieuwsgierige, leergierige houding. De kunst is om die vast te houden als je ouder wordt. De Onderzoekscyclus is als hulpmiddel sterk door zijn eenvoud en gericht op leren door te doen. Werken vanuit de Onderzoekscyclus zorgt ervoor dat je in de dagelijkse praktijk samen continu en cyclisch leert, ontwikkelt, verbetert. Van belang in de hele cyclus is de kracht van het gezond verstand. 

In het boek Onderwijs van binnenuit kun je uitgebreid lezen over de verschillende fasen van de Onderzoekscyclus en ontdek je hoe deze bijdraagt aan kwaliteit van binnenuit. 

Onderzoekscyclus.png

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Ontwikkelen van binnenuit 

vraagt een onderzoekende houding

 

De vier fasen in de cyclus ondersteunen in het doen van onderzoek ter verbetering van de dagelijkse praktijk. In welke fase je start, is afhankelijk van actualiteit en behoefte.

Wil je meer weten over de Onderzoekscyclus van binnenuit en hoe je die in kunt zetten binnen jouw groep, school of stichting? Leefleerschool VAN BINNENUIT inspireert en organiseert verschillende activiteiten in verschillende fasen van ontwikkeling. Bekijk het aanbod of neem contact op voor een aanbod op maat. 

bottom of page