top of page

Onderwijs

van binnenuit 

Werk jij in een school of kindcentrum en voel je ook regelmatig dat het systeem knelt?Het boek Onderwijs van binnenuit inspireert en beschrijft hoe je hervormt van binnenuit, zodat jullie de plek worden die je van binnenuit wilt zijn en er ruimte komt om de dingen te doen die ertoe doen. En dát kan in iedere school :-)

Lees de inhoudsopgave.

Luister de Meesterwerk podcast met Nicole Hanegraaf.

Bekijk meer informatie, modellen en posters uit het boek. 

Boek_Mockup__edited_edited.png
3192_001_edited_edited_edited.jpg

Hoe beweeg je van een knellend onderwijssysteem dat gericht is op 'het gemiddelde' naar boeiend onderwijs op maat voor iedereen? Dat antwoord zit niet in de zoveelste vernieuwing van buitenaf, maar roept om hervorming van binnenuit.

De grenzen van het onderwijssysteem zijn merkbaar. Steeds meer kinderen vallen op en zelfs uit. In schoolorganisaties wordt druk ervaren en professionals stappen regelmatig al na enkele jaren weer uit het vak. Er verschijnen masterplannen en incidentele geldpotjes, maar ook die lijken geen duurzame verandering op te leveren. Het moet dus anders. Niet meer systeemgericht, maar mens- en wereldgericht.

Bestel het boek. 

Inhoud
 

Voor de één is dit boek een handleiding, voor de ander meer een manifest. Weer een ander beschouwt het als zelfhulpboek, inspiratiebron of naslag-werk. Eigenlijk is het niet in een hokje te plaatsen.

Dit grensverleggende boek is geschreven om van betekenis te zijn voor ruim 1.500.000 kinderen en zo'n 140.000 (aankomend) professionals in ongeveer 6.000 basisscholen.

Het boek heeft me geraakt, geroerd en geïnspireerd. Het kan niet anders dan dat iedereen die het leest, de wereld én het onderwijs vast en zeker een beetje mooier, liever en beter gaat maken.

EE57C850-D745-4221-B8EE-D6ECEFE21447.jpeg

Routekaart

van binnenuit

In dit inspirerende en praktische boek word je bij de hand genomen in transitie van binnenuit.

Stap voor stap beweeg je over je eigen ontwikkelpad. De weg naar duurzame verandering is daarbij de weg naar binnen. Dat gegeven maakt de reis door dit boek extra boeiend. Het is een handboek vol inzichten en handreikingen waar je direct mee aan de slag kunt. Want als er íets is wat dit boek je leert is dat de mooiste dingen ontstaan van binnenuit.

Bestel het boek. 

Ik kijk en lees heel graag in het boek, vind het super inspirerend. Door de mooie vormgeving voelt het als een cadeautje dat je iedere keer opnieuw uit mag pakken. Ik vind het geen boek om in 1 keer uit te lezen, maar een boek om intuïtief open te slaan en er weer in te duiken.

Een geweldig boek! Zeker omdat ik ieder kind een schooltijd gun, waarbij ze zich écht gehoord en gezien voelen. Het boek heeft mij nieuwe inzichten gegeven en geïnspireerd om in de praktijk mee aan de slag te gaan. 

Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen! Wat een inspiratie! Wat een ode aan ieder kind! Ik ben inmiddels met pensioen en zeg altijd dat ik het onderwijs nooit zou overdoen. Maar als ik dít boek lees.... Dankjewel! Het heeft me diep geraakt!

Roodjes boek

Handige hulpmiddelen

uit het boek

Onder de roodjes, vind je meer informatie en verschillende illustraties, posters en modellen uit het boek. Handig!

Doe de Leerlus.jpg
normaal.jpg
Rode bril.jpg
ABC.jpg
Matroesjka.jpg
Organisatiemodel.jpg
EHBO.jpg
Onderzoekscyclus.jpg
Ontwikkelcirkel.jpg
Schema fasen hervormen.jpg
rood vlak.jpg
3192_001_edited_edited_edited.jpg

Het boek Onderwijs van binnenuit is geschreven voor professionals in het primair onderwijs, maar bereikte al snel een breder publiek.  Het gedachtengoed, de inzichten en hulpmiddelen vinden inmiddels hun weg binnen het brede sociale domein. 

Organisaties die met kinderen, jeugd en jongeren werken, ervaren druk, overbodige administratie en te weinig tijd om de dingen te doen die er écht toe doen. Soms lijken regels en papieren belangrijk dan mensen en hun manieren. Voor wie dat wil veranderen, is dit boek een routekaart. Op weg naar waardevol onderwijs, liefdevolle opvang, menselijke zorg. Ieders welzijn en ontwikkeling centraal. 🌱

Bestel het boek. 

Breed lezerspubliek
 

bottom of page