



Het ontwikkelpad maakt inzichtelijk hoe beweging van systeemgericht naar mens- en wereldgericht eruit ziet ​

De route start bij de pijl onderaan. Daar zie je een splitsing met aan je linkerhand een systeemgericht pad en aan je rechterhand een mens- en wereldgericht pad.
Het systeemgerichte pad aan de linkerkant is vooral economisch gedreven. In onze samenleving (en dus ook het onderwijs) lijkt dit pad de norm. Het is een bekend pad en kan de meest logische en beste weg lijken. Alles overzichtelijk ingedeeld in hokjes en gevangen in structuren, cijfers, protocollen, regels en modellen. Hier hoor je mensen praten over meer, hoger, beter. Over hokjes, labels, hiërarchie. Over sneller, competatiever, individualistischer. Hoger presteren, meer aanzien, meer geld, meer welvaart. De menselijke maat uit beeld. Het systeem lijkt haast belangrijker.
Op dit pad is onderwijs ingericht vanuit het idee dat het gemiddelde bestaat. Prestaties van kinderen worden vergeleken met een norm, waarbij hoger beter is. ​
Wie regelmatig vertraagt, weet dat er ook een ander pad is. Rechts van de splitsing ligt een pad waar voor iedereen alle ruimte is om tot bloei te komen. Het is een mens- en wereldgericht pad. Dit pad brengt ons bij een samenleving waar het voor iedereen fijn is om te zijn. Het leidt tot welzijn en ontwikkeling van mens en wereld. Op dit pad zijn ook systemen, maar die zijn hier ondersteunend en niet bepalend of leidend, zoals aan de andere kant van de splitsing.Hier geen onderwijs wat knelt, maar onderwijs waar ieder kind tot volle bloei kan komen men. Inclusief, betekenisvol onderwijs in een boeiende omgeving, waar vertrouwen is en waar verantwoordelijkheid ligt waar die hoort.




Jij maakt verschil!
De weg naar duurzame verandering is de weg naar binnen. De sleutel zit ín jou.

Gebruik het ontwikkelpad om van binnenuit keuzes te maken. De inzichten en hulpmiddelen helpen om niet het systeem, maar welzijn en ontwikkeling centraal te zetten. Dat kan overal!


