top of page
Kenmerken OvB

Normaal

zijn we allemaal
 

Met een eenvoudige tekening laat Sara zien wat we te doen hebben op weg naar een wereld waar het voor iedereen fijn is om te zijn.  

Willen we recht doen aan ieders potentieel, moeten we niet omgaan met verschillen, maar zullen we ervan uit moeten gaan. Hervorming van onderwijs van binnenuit is nodig om terug te gaan naar de bedoeling. Zodat er vanaf een stevige basis kan worden gebouwd aan onderwijs wat goed is voor de mens én voor de wereld. Voor de samenleving én voor de Aarde. 

In het boek Onderwijs van binnenuit kun je lezen hoe het komt dat veel scholen nog zijn ingericht op basis van het gemiddelde als norm. Je vindt in het boek ook antwoord op de vraag hoe je de beweging kunt maken van systeemgericht naar mens- en wereldgericht en wat jij daar zelf in kunt betekenen. 

De tekening kun je gebruiken om erover in gesprek te gaan. Met je collega's, de kinderen in je groep of tijdens een bijeenkomst met ouders. Stel vragen als:

 

- Wie herkent dit beeld? 

- Welke ervaring heb je zelf?

- Welke voor- en nadelen zie je? 

- Hoe ziet onderwijs eruit als iedereen 'normaal' is?  

Normaal.jpg

Klik op de tekening voor een vergroting

“Hee Sara! Zou je een tekening kunnen maken die laat zien waarom het zo mis gaat met ons onderwijssysteem?”

“Ja hoor!”

En kijk! Sara laat zien wat er ‘mis’ gaat. En het zal je misschien niet verbazen, maar dat zijn NIET die kinderen. NIET al die hardwerkende leerkrachten en andere professionals. NIET die ouders. Nee het gaat mis in de basis. Kijk maar naar haar tekening. Zie je? Het gaat mis, omdat we scholen bouwen (en toetsen samenstellen) op een hellende normaalverdeling in plaats van op een stevige (pedagogische) basis. We richten ons op het gemiddelde kind, terwijl dat niet bestaat. En dan wordt het ineens heel logisch dat zoveel kinderen uit het systeem knallen… Het past gewoon niet.

Onderwijs inrichten vanuit het idee dat het gemiddelde bestaat, kan dan misschien efficiënt lijken, maar in de dagelijkse praktijk zorgt het ervoor dat een groot deel van de kinderen structureel het gevoel heeft 'niet oké' te zijn. Te dom, te slim, te druk, te gevoelig, te snel, te langzaam, te wiebelig, te dromerig, te...

bottom of page