top of page
Kenmerken OvB

Normaal

Zijn we allemaal
 

Met een eenvoudige tekening laat Sara zien wat we te doen hebben in de beweging naar een nieuw normaal.  

Als we recht willen doen aan ieders potentieel, moeten we niet omgaan met verschillen, maar zullen we ervan uit moeten gaan. Dan moet het onderwijs van binnenuit hervormd worden, zodat er vanaf een stevige basis kan worden gebouwd aan onderwijs wat goed is voor de mens en voor de wereld. Voor de samenleving en de Aarde. 

In het boek Onderwijs VAN BINNENUIT kun je lezen hoe het komt dat het onderwijs is ingericht met het gemiddelde als norm. Je vindt in het boek ook antwoord op de vraag hoe je de beweging kunt maken van systeemgericht naar mens- en wereldgericht en wat jij daar zelf in kunt betekenen. 

Gebruik de tekening in je team, je groep of tijdens een bijeenkomst met ouders en ga er samen over in gesprek. 

Normaal.jpg

Klik op de tekening voor een vergroting

“Hee Sara! Zou je een tekening kunnen maken die laat zien waarom het zo mis gaat met ons onderwijssysteem?”

“Ja hoor!”

En kijk! Sara laat zien wat er ‘mis’ gaat. En het zal je misschien niet verbazen, maar dat zijn NIET die kinderen. NIET al die hardwerkende leerkrachten en andere professionals. NIET die ouders. Nee het gaat mis in de basis. Kijk maar naar haar tekening. Zie je? Het gaat mis, omdat we scholen bouwen op een hellende normaalverdeling in plaats van op een stevige (pedagogische) basis. We richten ons op het gemiddelde kind, terwijl dat niet bestaat. En dan wordt het ineens heel logisch dat zoveel kinderen uit het systeem knallen… Het past gewoon niet.

bottom of page