top of page

Spel en spelbegeleiding

Spel is basis voor ontwikkeling en in rijke spelactiviteiten valt veel te leren. Maar hoe begeleid je dat? Wanneer speel je als volwassene mee? En hoe kun je meespelen? Hoe houd je het spel in je groep voor een langere periode boeiend? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat kinderen zich in het spel kunnen ontwikkelen?

Voor professionals in scholen en kindcentra (PO)

Spel en spelbegeleiding
Wat gaan we doen

Spelen moet je doen! Deze Werkplaats is dan ook heel praktisch ingericht, zodat je er de volgende dag meteen mee aan de slag kunt in je eigen praktijk.


Vooraf

Voor de eerste werkplaats is geen voorbereiding nodig.


Tijdens de werkplaatsen (3x één uur en 2x twee uur in je eigen praktijk)

  • Je verkent hoe kinderen spelen, hoe kinderen zicht ontwikkelen in spel en op welke manier je het spel kunt begeleiden;

  • We gaan met elkaar dieper in op veelgestelde vragen rondom spelbegeleiding zoals: ‘Hoe zorg ik dat kinderen met elkaar praten in het spel?’ en: ‘Hoe zorg ik dat het spel geen rommeltje wordt?’

  • Je leert wat je kunt doen om het spel in je groep voor een langere periode interessant te houden. Hoe zorg je voor rijk en boeiend spel voor ieder kind tot het eind van een thema.


Tussen de verschillende werkplaatsen pas je vanuit gerichte opdrachten toe wat je geleerd hebt. Je reflectie hierop neem je mee naar de volgende werkplaats.


Na de werkplaatsen

Al spelend samen met kinderen de wereld verkennen!


IK Ontwikkel

Tijdens deze vB-WerkPlaatsen maken we gebruik van de IK Ontwikkel Activiteitenkaart Samen spelen. Deze kaart krijg je bij de eerste bijeenkomst als gratis download. Ook maak je kennis met de IK Ontwikkel KAART met doelen voor Spel en onderzoek.


Doelgroep

Professionals in onderwijs (PO) en opvang.


Data en locatie

Op aanvraag.

Kan online en op locatie.


Studiebelasting

Er mag uitgaan worden van een studiebelasting van 8,5 uur, waarvan 3 bijeenkomsten van 1,5 uur en tussentijdse activiteiten (2x2 uur) in je eigen praktijk.


Meester

Meester in dit gezelschap is Anneleen. Zij is Ontwikkelaar (IK Ontwikkel) en Meester in wereldwijs (taal)onderwijs. Zij werkt zo'n 20 jaar als leerkracht in het basisonderwijs en is Meester in thematisch onderwijs, spel en spelen, onderzoekend en ontwerpend leren en betekenisvol taalonderwijs.


Stempel

Alle activiteiten van leefleerschool VAN BINNENUIT zijn gericht op het ontwikkelen van eigen meesterschap van binnenuit. Deelnemers aan deze activiteit ontvangen een certificaat van deelname inclusief het stempel.


Kosten

Op aanvraag


* Leefleerschool VAN BINNENUIT is een CRKBO geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs en vrijgesteld van BTW.Vragen

Heb je vragen, wensen, suggesties? Neem gerust Contact op!
bottom of page