top of page

Werkplaats: Met je groep op onderzoek (OOL)

Kinderen worden Wereldwijzer door zelf opzoeken, zelf uitzoeken en zelf uitproberen. Maar hoe begeleid je dat? Hoe zorg je dat alle kinderen mee kunnen doen? Hoe geef je ruimte voor autonomie? Hoe bevorder je eigenaarschap? In deze werkplaats ontwikkel je eigen vakmanschap in begeleiding van onderzoekend leren.

Voor professionals in scholen en kindcentra (PO)

Werkplaats: Met je groep op onderzoek (OOL)
Wat gaan we doen

Spelen moet je doen! Deze Werkplaats is dan ook heel praktisch ingericht, zodat je er de volgende dag meteen mee aan de slag kunt in je eigen praktijk.


Vooraf

Voor de eerste werkplaats is geen voorbereiding nodig.


Tijdens de werkplaatsen (3x één uur en 2x twee uur in je eigen praktijk)

  • Je verkent op welke manieren kinderen onderzoek doen en welke vaardigheden ze daarbij ontwikkelen;

  • Je leert op welke manier jij dit onderzoek kunt begeleiden aan de hand van de IK Ontwikkel Kwaliteitskaart Zo doen we dat en aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden.

  • Met elkaar gaan we dieper in op veelgestelde vragen rondom het begeleiden van onderzoeksactiviteiten, zoals: ‘Hoe zorg ik dat alle kinderen actief meedoen?’ en: ‘Hoe zorg ik dat kinderen mij niet altijd nodig hebben bij hun onderzoeksactiviteit?’

  • Tussen de verschillende werkplaatsen pas je vanuit gerichte opdrachten toe wat je geleerd hebt. Je reflectie hierop neem je mee naar de volgende werkplaats.


Tussen de verschillende werkplaatsen pas je vanuit gerichte opdrachten toe wat je geleerd hebt. Je reflectie hierop neem je mee naar de volgende werkplaats.


Na de werkplaatsen

Al onderzoekend samen met kinderen de wereld verkennen!


IK Ontwikkel

Tijdens deze WerkPlaatsen maken we gebruik van de IK Ontwikkel Activiteitenkaart Samen onderzoeken. Deze kaart krijg je bij de eerste bijeenkomst als gratis download. Ook maak je kennis met de IK Ontwikkel KAART met doelen voor Spel en onderzoek.


Doelgroep

Professionals in onderwijs (PO) en opvang.


Data en locatie

Op aanvraag.

Kan online en op locatie.


Studiebelasting

Er mag uitgaan worden van een studiebelasting van 8,5 uur, waarvan 3 bijeenkomsten van 1,5 uur en tussentijdse activiteiten (2x2 uur) in je eigen praktijk.


Meester

Meester in dit gezelschap is Anneleen. Zij is Ontwikkelaar (IK Ontwikkel) en Meester in wereldwijs (taal)onderwijs. Zij werkt zo'n 20 jaar als leerkracht in het basisonderwijs en is Meester in thematisch onderwijs, spel en spelen, onderzoekend en ontwerpend leren en betekenisvol taalonderwijs.


Stempel

Alle activiteiten van leefleerschool VAN BINNENUIT zijn gericht op het ontwikkelen van eigen meesterschap van binnenuit. Deelnemers aan deze activiteit ontvangen een REISBEWIJS inclusief het stempel.


Kosten

Op aanvraag


* Leefleerschool VAN BINNENUIT is een CRKBO geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs en vrijgesteld van BTW.

*Op aanvraag is een traject binnen een school of bestuur mogelijk. Locatie, data, tijden en kosten zijn dan op maat. Voor meer informatie kun je contact opnemen.


Vragen

Heb je vragen, wensen, suggesties? Neem gerust Contact op!
bottom of page