De magie van binnenuit...!

Bijgewerkt op: 9 sep.

Professionals, ouders en kinderen delen hun verhaal over Onderwijs van Binnenuit. Onderwijs wat niet systeemgericht is, maar mens- en wereldgericht.


Onderstaand verhaal van een moeder. Ouders als fan. Wat wil je nog meer?


Mijn naam is Claudia en ik ben moeder van drie kinderen. Dit verhaal gaat over mijn jongste dochter. Mijn oudste kinderen zijn redelijk door de basisschool gekomen, maar met mijn jongste ging dat anders. Zij zat op dezelfde school als mijn oudste kinderen. Een school waar aan alle kinderen van de klas dezelfde stof op hetzelfde moment op ongeveer dezelfde manier werd aangeboden.

Bij de kleuters was dat voor mijn dochter nog geen probleem, want daar mocht ze nog veel spelen. Maar naarmate ze in hogere groepen kwam en het cognitieve presteren een grotere rol ging spelen, begon haar strijd. Jarenlang worstelde onze dochter zich dan ook door de groepen van de basisschool.


De leerkrachten waren lief en aardig en deden enorm hun best. Maar het systeem sloot duidelijk niet aan op de behoeften van ons kind.

Dat zagen wij als ouders heus wel. Maarja, wat dan? Een andere school? Wat zou dat opleveren? Wordt niet overal ongeveer met hetzelfde systeem gewerkt? Speciaal onderwijs was niet nodig en tevens niet gepast.


Het was pijnlijk om te zien hoe zij jaar na jaar meer en meer gedemotiveerd raakte en hoe haar zelfbeeld slonk. Het gevolg was dat zij op sociaal vlak ging inleveren. De balans van ons kind was totaal verdwenen en wij herkenden onze dochter steeds minder. Haar plezier, haar ontwikkeling. Waar was dat voor onze dochter gebleven? Behalve dat onze dochter op sociaal vlak flink inleverde, viel zij ook steeds meer buiten te groep vanwege onder andere dyslexie en dyscalculie.


In de bovenbouw bleek iedere dag opnieuw dat het klassikaal werken op de manier zoals we dat in heel Nederland al decennia kennen voor haar echt niet werkt. En eigenlijk denk ik dat het voor geen enkel kind echt werkt. Alleen valt het ons als volwassenen minder op dat het oude systeem niet ideaal is. Eigenlijk weten we gewoon niet beter. Als ouders denken we dat het nu eenmaal zo hoort, omdat we het zo gewend zijn! Dit is zoals we het kennen. En zij zijn de professionals. Wie zijn wij om anders te denken en te handelen?


Ik was ook zo’n ouder. ‘Het is zoals het is’, dacht ik. ‘Wat weet ik ervan? Ik ben geen deskundige.’

Maar het kan anders! Iedere dag opnieuw verwonder ik me positief over de werkwijze, waarvan ik nu weet dat deze kenmerkend is voor Onderwijs van-Binnenuit. Had dit mijn ogen maar eerder geopend.


Men spreekt over werkdruk in het onderwijs. Te veel druk op leerkrachten. En dat begrijp ik nu! Hoe pittig is het om iedere dag op een manier die niet past iets aan 25 kinderen te moeten leren? Dag in dag uit. En dat doen we al decennia lang!


Met z’n allen persen en duwen. Daar krijgen we geen vrolijke kinderen en leerkrachten van!Onze kanteling